Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

Pomoćnik ministra mora i Lučka uprava Rijeka obećali pomoć nakon onečišćenja Raškog zaljeva

U sjedištu Općine Raša danas je održan radni sastanak predstavnika lokalne i regionalne samouprave, te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke uprave Rijeka nakon ekološkog incidenta, odnosno onečišćenja Raškog zaljeva brodskim gorivom iz luke Bršica. 

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska izrazila je zadovoljstvo dogovorenim.

„Ministarstvo je obećalo pomoć pri sastavljanju odštetnog zahtjeva prema brodaru te u aktivnostima koje će podignuti ekološke standarde rada u luci. Podržat će naša nastojanja da se u što je moguće kraćem roku otklone sve nepravilnosti koje su se dešavale u luci“, rekla je načelnica Paliska.

Pomoćnik ministra Siniša Orlić izrazio je žaljene što je došlo do ovakvog ekološkog incidenta. Međutim, kazao je, mogućnost ovakvih scenarija postoji s obzirom na veliki promet opasnog tereta koji ulazi u domaće luke.

„Danas smo na zajedničkom tragu. Dogovorili smo se kako ćemo zajednički nastaviti akciju čišćenja u Raškom zaljevu i pomoć koju će Ministarstvo pružiti Općini. Što se tiče same štete, nju nadoknađuje brodar. Inzistirat ćemo na tome i na kazni, kako bi to bio poučak svim ostalima kako se trebaju ponašati u hrvatskim lukama“, naglasio je pomoćnik ministra Orlić. Pohvalio je Županijski operativni centar, službu civilne zaštite, te sve ljude uključene u sanaciju štete, njih više od 200.

Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, koja upravlja lučkim područjem u Bršici, objasnio je da je postupak punjenja goriva, prilikom kojeg je došlo do incidenta, trebao biti kontroliran od strane broda te koncesionara koji je davao gorivo, a to je u ovom slučaju Ina. 

„Iako nas na to ne obvezuju važeći pravilnici, jutros sam izdao nalog da pri svakoj sličnoj operaciji bude prisutan i djelatnik Lučke uprave Rijeka“, istaknuo je Vukorepa. 

Napomenuo je da su u tijeku razvojni projekti u luci Bršica, od obnove operativnog dijela obale, do investicije u sam stočni terminal i čišćenja tamošnjeg podmorja. S realizacijom se kreće u zadnjem kvartalu ove godine. 

„Koncesionar u Bršici, a to je Luka Rijeka d.d. ulazi u investicijski ciklus i uložit će maksimalne napore da unaprijedi kvalitetu svog servisa“, najavio je Vukorepa.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i Valter Poropat, predstavnik Istarske županije u Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka, Josip Zidarić pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj IŽ, županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite IŽ Dino Kozlevac, Dolores Brenko Škerjanc, lučka kapetanica Lučke kapetanije iz Pule i zapovjednica Županijskog centra za iznenadna onečišćenja mora, te Bojan Hlača. predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka.


Objavljeno: 26.06.2018 15:52:48 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page