Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

Načelnica Raše sudjelovala na tematskoj sjednici saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu

Novi zakon o brdsko-planinskim područjima bio je predmetom tematske sjednice saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u četvrtak 26. travnja. U radu sjednice sudjelovali su i predsjednik Udruge općina Martin Baričević te članovi Predsjedništva Glorija Paliska, načelnica Općine Raša, i Zlatko Fumić. 

Odbor je sazvan na inicijativu predsjednika udruge Eko Kvarner, Vjerana Piršića,  a nazočili su mu i predstavnici Austrije,  Švicarske i Francuske, čija bi iskustva mogla biti dragocjena u cilju kreiranja što kvalitetnijeg propisa.

Baričević je pozdravio donošenje zakona ali i naglasio da je stanje u oblasti gotovo pa katastrofalno, uslijed opće nebrige koja se prema brdsko-planinskim područjima dugo vremena iskazuje. Potencijali su ogromni, ali upravljanje nije racionalno i najčešće ide na štetu lokalne zajednice. Potkrijepio je to slučajem prostora planine Velebita i nekolicinom javnih ustanova i nacionalnih parkova koji se njime prostiru, uključujući Plitvička jezera, no lokalne zajednice nisu uključene i nemaju dovoljno koristi. 

Oblast treba riješiti ne samo jednim već kroz više zakona, napomenuo je Baričević i predložio da se sjedišta javnih poduzeća poput Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda premjeste izvan Zagreba, na lokacije koje doista žive s problemima iskorištavanja prirodnih bogatstava. Također je spomenuto da brdsko-planinska područja imaju najviše nerazvrstanih cesta čije je održavanje skupo pa bi zbog toga trebalo naći zakonski način sufinanciranja.

Objavljeno: 27.04.2018 14:00:56 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page