Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

U Udinama otvoren park posvećen stradalima u raškoj rudarskoj tragediji

Predstavnici Općine Raša gostovali su protekle nedjelje u Udinama na svečanom otvaranju parka posvećenom radnicima stradalim u tragediji koja se prije 78 godina dogodila u raškom rudniku. 

Delegaciju su činili načelnica Općine Glorija Paliska, njena zamjenica Tina Damjanić, predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila i predstavnik labinske Zajednice Talijana Tullio Vorano. 

Organizator je bila Udruga Maestri del lavoro iz Udina, a svečanosti su između ostalih prisustvovali predstavnici Regionalnog vijeća Furlanije Julijske Venecije, s kojim Općina Raša sada već kontinuirano prijateljuje.

„Ovo je nastavak suradnje sa sredinama iz kojih su bili poginuli rudari. Svako ovakvo prisjećanje omogućuje nam nove spoznaje o tragediji. Vrijednost inicijative za otvaranjem parka, koji nosi naziv po raškim radnicima, utoliko je veća kada znamo da nijedan poginuli nije bio iz Udina. To je prepoznavanje žrtve na radnom mjestu i osviještenost za radna prava“, kaže načelnica Paliska.

Podsjetimo, u nesreći koja se 28. veljače 1940. godine dogodila u raškom rudniku život je uslijed eksplozije ugljene prašine izgubilo gotovo  200 rudara. Središnji komemorativni skup održava se na taj dan u Raši.

Objavljeno: 18.04.2018 14:58:33 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page