Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

Izložba o Raši predstavljena u Forliju, sjedištu ATRIUM-a

U Forlìju (Italija), u obnovljenoj impozantnoj zgradi bivšeg GIL-a, 21. travnja otvorena je izložba „Raša,  rudarski grad, 4.11.1937.“, i to u povodu 80. obljetnice inauguracije Raše. Riječ je o postavu fotografija koje pričaju o nastanku „najmlađeg grada u Istri“ i povijesti rudarenja. 


Istodobno su otvorene i izložbe: „Arhitektura i urbanizam u prekomorskim zemljama: Dodekanezu, Etiopiji i Albaniji od 1924. do 1943.“, kao središnja izložba, te ona pod nazivom „Od cenzure i Samizdata do slobode tiska. SSSR od 1917. do 1990.“. 

Sve se odvilo u režiji udruge ATRIUM - Arhitektura  totalitarnih režima XX stoljeća, a u sklopu otvaranja Festivala u Forlìju, koji će potrajati sve do 18. lipnja s nizom tematskih skupova, okruglih stolova, radionica, projekcija, izložaba, predavanja i drugih zbivanja.

„Drago nam je da Rašu na ovaj način možemo predstaviti u gradu koji je sjedište udruge ATRIUM, čija je članica i naša Općina. Znamo da je kulturna ruta ATRIUM dobila certifikat Europske komisije, pa je ovo izvanredna prilika za dodatnu afirmaciju i valorizaciju Raše“, istaknula je prilikom otvaranja raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein.
Na otvorenju su, u nazočnosti brojne publike, među ostalim, govorili i gradonačelnik Forlìja Davide Drei, predsjednica udruge ATRIUM Elisa Giovanetti, te pročelnik za kulturu Regije Emilia-Romagna Massimo Mezzetti.

Podsjećamo, izložbu o Raši pokrenuo je Lodovico Rustico iz Općine San Giorgio di Nogaro, a osmislio ju je Tullio Vorano (koji je prisustvovao i otvorenju u Forlìju), u suradnji s Rinaldom Rakovcem, Natashom Pulitzer Los i Virgiliom Giuricinom. Izložbu je Općini Raša trajno ustupilo Regionalno vijeće Furlanije Julijske Venecije. 

Dosad je predstavljena u Trstu, Raši, Marano Lagunare, Milju (Muggia) te nedavno u Sospirolu. 
 

Objavljeno: 25.04.2017 11:07:25 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page