Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

U spomen na 28. veljače 1940: sjećanje na ljudske sudbine rudara

Jučer je u dvorani RKUD-a „Rudar“ u Raši održan komemorativni skup posvećen sjećanju na stradale u rudarskoj tragediji 28. veljače 1940. godine u ovdašnjem rudniku, kada je uslijed eksplozije život izgubilo gotovo 200 rudara. Delegacije Općine Raša i Regionalnog vijeća Furlanije Julijske Venecije tom su prigodom položile vijenac na spomen-ploču na trgu ispred općinske vijećnice.

Raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein u prigodnom govoru podcrtala je doprinos labinske Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“, a posebno profesora Tullija Vorana, koji je u tematskom izlaganju iznio nova saznanja o najvećoj rudarskoj nesreći na ovim prostorima. 

„Svojim istraživačkim i publicističkim radom doprinijeli ste senzibilizaciji javnosti, ne samo o uzrocima i posljedicama navedene nesreće, već i o ljudskim sudbinama rudara koji su upravo zahvaljujući tome postali mnogo više od rednog i matičnog broja s popisa poginulih“, rekla je načelnica Paliska Bolterstein. 

„Odgovorni smo cijeniti svoju povijest i sačuvati je za one koji će doći. Isto tako, odgovorni smo za svoju sadašnjost, a to zapravo znači za budućnost. Općina Raša ima jasne planove za vrednovanje bogatog industrijskog i kulturnog, rudarskog naslijeđa, kao velikog potencijala“, dodala je načelnica

Skupu su se obratili i gradonačelnik Labina te saborski zastupnik Tulio Demetlika, istarska dožupanica Giuseppina Rajko, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri, predsjednik Regionalnog vijeća Furlanije Julijske Venecije Franco Iacop, predsjednik kluba „Istra“ iz Trsta Livio Dorigo, te predstavnici sindikalnih organizacija iz Belgije i Francuske.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici Osnovne škole Ivana Batelića iz Raše i zbor Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“.

Komemoraciju su organizirali labinska Zajednice Talijana i Općina Raša, u sklopu obilježavanja Dana Labinske republike.

Foto: 5portal


Objavljeno: 01.03.2017 10:58:27 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page