Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

Raša obilježava veliku rudarsku tragediju

U Raši će se sutra (utorak) održati komemoracija posvećena sjećanju na stradale u rudarskoj tragediji 28. veljače 1940. godine u ovdašnjem rudniku, kada je uslijed eksplozije život izgubilo gotovo 200 rudara.

Program započinje u 16 sati polaganjem vijenca na spomen-ploču na trgu ispred općinske zgrade. Potom će u općinskoj vijećnici Regionalno vijeće Furlanije Julijske Venecije ustupiti Općini Raša u trajno vlasništvo fotografsku izložbu „Arsia-citta mineraria/Raša-rudarski grad 4.11.1937“. Protokol će potpisati predsjednik Regionalnog vijeća FVG Franco Iacop i raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein. 

Postav izložbe se sastoji od 25 fotografija (panoa) na temu povijesti rudnika, rudarske tragedije u Raši te nastajanja ovog rudarskog grada. Izložba je prošle godine premijeru imala u Trstu, a potom je predstavljena i u Raši, gdje je izazvala velik interes javnosti. Koristit će se za povremene postave prigodom kulturnih događanja i manifestacija

Komemorativni skup održat će se u 17 sati u dvorani mjesnog RKUD-a „Rudar“. U prigodnom programu sudjelovat će učenici Osnovne škole Ivana Batelića iz Raše i zbor Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“. Organizatori su labinska Zajednice Talijana i Općina Raša.
 
 

Objavljeno: 27.02.2017 09:35:45 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page