Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine


U povodu Dana Općine Raša u srijedu, 4. studenoga, u dvorani RKUD-a Rudar održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, uz nazočnost brojnih uzvanika. Dan Općine slavi se u spomen na 4. studeni 1937., datum inauguracije "najmlađeg grada u Istri". 

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila u prigodnom govoru naglasio je da Raša spada u one rijetke jedinice lokalne samouprave u kojima se važne odluke donose najvećim dijelom jednoglasno. "Primjer smo jedinstva različitih opcija; primjer kako bi lokalnim vijećnicima konstruktivnost, s ciljem razvoja njihove sredine, trebala biti važnija od političkih boja; kako zajedničkim snagama možemo osigurati kvalitetniji život svim našim građanima, od najmlađih do najstarijih", kazao je Zahtila.

Načelnica Općine Glorija Paliska Bolterstein u godišnjem pregledu aktivnosti spomenula je dodjelu u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini, istaknuvši da je Raša jedna od rijetkih lokalnih jedinica u Istri za koju je do takav postupak zgotovljen. Naglasila je i stvorene preduvjete za obnovu škole te dogradnju Doma umirovljenika u Raši, projekata koje  Županija vodi kao kapitalne. 

Nastavilo se s izradom dokumentacije za odvodnju Raše, započela je gradnja vodospreme Crni, a znatna sredstva uložena su u uređenje plaža i šetnica u Trgetu, Ravnima i Sv. Marini. 

Mnogo je učinjeno i u pripremi dokumentacije za kandidaturu projekata na predstojećim natječajima za bespovratna sredstva iz fondova, i to za obnovu sportskog kompleksa u Raši te obnovu nerazvrstane ceste Brovinje-Skitača. Izrađuje se i  projektna dokumentacija glede sigurnosnih uvjeta za turističke posjete rudniku, dodala je načelnica. 

"Stvaramo uvjete za razvoj izradom prostorno-planske dokumentacije. Pred usvajanjem smo prvog urbanističkog plana uređenja, onog za naselje Koromačno; drugi urbanistički plan - za naselje Sv. Marina je u postupku, a u tijeku je javna rasprava o prijedlogu I izmjena i dopuna Prostornog plana Općine, kroz koji ćemo definirati uvjete gradnje za određeni dio građevinskog zemljišta i time omogućiti gradnju našim mještanima", kazala je načelnica Paliska Bolterstein.

Domaćinima su Dan Općine u prigodnom obraćanju čestitali i načelnik prijateljske Općine Velika Vlado Boban, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

Na sjednici su dodjeljena javna priznanja Općine Raša za 2015. godinu. 

Dana Dobrić Jambrović iz Raše, doktorica pravnih znanosti, dobila je Priznanje Općine Raša za izraziti doprinos u znanstveno-nastavnom području pravnih znanosti i doprinos promidžbi Općine. 

Tamara Petrović iz Raše, doktorica tehničkih znanosti (elektrotehnika) i predsjednica Hrvatske sekcije Odjela za robotiku i automatizaciju međunarodnog udruženja IEEE, dobila je Priznanje Općine  Raša za izraziti doprinos u znanstveno-nastavnom području tehničkih znanosti i doprinos promidžbi Općine. 

Lari Perusco iz Sv. Bartula, trener i međunarodni sudac body buildinga i fitnessa, dobio je Priznanje Općine Raša za izraziti doprinos u području sporta i doprinos promidžbi Općine. 

Svečanost obilježavanja Dana općine završena je otvaranjem izložbe posvećene rudarima, koju je u loži na Trgu republike pripremio Mladen Bajramović, predsjednik Udruge Istarski ugljenokopi Raša.

Foto: Tanja Škopac

Objavljeno: 05.11.2015 14:15:20 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page