Početna stranica

| Karta grada

Općina Raša logo

Završeni radovi na Raškom kanalu, od sinoć njime teče voda

Raški kanal produljen je za 242 metra, a radovi na tom projektu trajali su tijekom cijelog produženog vikenda kako bi što ranije završili. Ukopane su i spojene cijevi velikog profila, a tijekom prošle večeri (utorak) je izveden i testni ispust vode. Uvid na terenu pokazao je kako raški ispusni kanal normalno radi.

Produljenje ispusnog kanala koji nosi oborinske i kanalizacijske  nepročišćene vode privremeno je rješenje koje bi trebalo poboljšati kvalitetu života, odnosno, zraka i tla u Raši i neposrednoj okolici. 

Konačno rješenje ovog problema donosi megaprojekt Aglomeracije Labin-Raša-Rabac koji je još fazi u projektiranja i prikupljanja potrebne dokumentacije. Brza realizacija ovog privremenog rješenja prvi je korak u sanaciji kojoj su zajednički pristupili Grad Labin i Općina Raša. Samo gradilište proteklih su dana više puta obilazili gradonačelnik Labina Valter Glavičić i načelnica Raše Glorija Paliska.

„Na prvom mjestu moramo zahvaliti izvođaču i njegovim radnicima koji su doista vrlo brzo iskopali značajnu dužinu kanala i postavili cijevi. Testiranje je dobro prošlo i zasad ispusni kanal koji smo pomaknuli 242 metra dalje od naselja služi svrsi. To je jedan od koraka u rješavanju Raškog kanala, radimo paralelno i na drugim problemima, odnosno ljudima koji zagađuju i sliv i sam kanal. Mi ćemo raditi neprestano, no trebamo i pomoć još nekih službi da dovedemo sve u red“, poručuje Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

Naime, u kanal se u jednoj mjeri slijevaju i nepročišćene raške vode iz privatnih kuća, kroz tzv. ilegalne priključke. Njima se odlučila ozbiljno zabaviti raška načelnica Glorija Paliska koja im je dala upozorenje i dostatan rok za zatvaranje nezakonitih priključaka. U suprotnom slijedi sanacija na trošak vlasnika priključka i propisane kazne. 

Ilegalni priključci utvrđeni su dubinskim snimanjem koje se nastavlja ovih dana. Osim tih priključaka dubinski se mora snimiti i sama kanalizacijska cijev jer su jučer na jednoj lokaciji uočene tekućine koje mogu indicirati i napuknuće same cijevi. 

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić i raška načelnica Glorija Paliska najavljuju kako će radovi, snimanja i pregledi odvijati dok se sve oko i u samom kanalu ne raščisti. O svemu učinjenom planiraju izvijestiti građane Raše i Krapna na sljedećem sastanku koji će se održati već idućeg tjedna. 

Objavljeno: 07.08.2019 14:01:20 | Objavio: Admin

Pogledaj sve novosti

Novosti
Go to top of page